Search
  • Tower English School

Как да учим нови думи – Our Vocabulary Diet

Започнали сте курс по английски език и неусетно новите думи се натрупват до момент, в който започвате да чувствате,че сте се захванали с непосилна задача, осъзнавайки, колко много думи има и колко малка част от тях използвате докато говорите.

Нека да си представим, че разширяването на нашия лексикален запас от думи е като диета. Трябва да положим усилия и не съществува нито магически трик или тайна, нито пък един единствен универсален подход. Всеки трябва да намери начина, който работи за него, но търпението, постоянството, поставянето на реалистични цели и възнаграждение за добре свършената работа са основите и задължителни условия, които в зависимост от индивидуалната нужда могат да бъдат подпомогнати от тези техники:


1. Добре познатото писане по 10 пъти – колкото и остарял и досаден да ви изглежда този метод, той е изключително полезен и незаменим, що се отнася до развиването на механичната ни памет. Този метод е особено подходящ в началните нива, както и за всички по-дълги думи с труден или особен правопис, например – environment, architecture, psychology, conscious и т.н.


2. Поставете думите в подходящ контекст – добра идея с гарантиран резултат е използването на нова лексика в различни изречения. По този начин знаете как думата се изполва в реална ситуация, а и винаги може да създавате забавни и смешни изречения, които са по-лесни за запаметяване.

3. Учете се от интересите си – говорейки за контекст, в никакъв случай не трябва да забравяме, че филмите, сериалите, книгите и музиката са не просто изобилен източник на често изплзвана лексика, но също така ни помагат да запаметяваме думите без дори да се опитваме, защото подсъзнателно ги асоциираме със сцена, герой, известна личност или песен. Затова, гледайте филми на английски език с английски субтитри и се опитвайте да разгадаете значението на непознатите думи и изрази.

4. Преминете на следващото ниво – ако искате да извлечете максимума от процеса на научаване на нова лексика не превеждайте новите думи, фрази и изрази на родния си език. Вместо това, опитайте да дефинирате или обяснявате значението им на английски. Подходящи игри, които могат да напраавят тази задача забавна са: Charades и Heads up – Smartphone App

5. Не оставайте речника си да прашаса – тук под речник имаме предвид вашата собствена тетрадка - речник , която да не спирате да допълвате, но и не забравяйте да се връщате назад и да преговаряте натрупалата се лексика. Този речник е най-добрият ви приятел и трябва да го познавате толкова добре, че да знаете горе-долу къде се намира думата, която ви е необходима. Разбира се, също така, използвайте всякакъв вид речници и разговорници – ако се чудите за дума, просто я потърсете онлайн (https://dictionary.cambridge.org/) - отнема секунди. Помислете си, че само преди няколко години, прелистването на огромни и тежки пожълтели речници е била единствената опция.

6. Играйте с новата лексика – флаш - картите вече далеч не са единствения начин да се забавляваме докато учим нови думи. Използвайте смарт телефона си като мощен инструмент за научаване на нови думи. Изберете от стотици приложения тези, които са най-забавни и полезни за вас. Ето няколко предложения:

Quizlet - the best flashcards app to help you study and learn! It's simple to create your own flashcards, or choose from existing sets.

Memrise - an amazing vocabulary app that supports more than 200 languages.

Little Words - a fun and engaging crossword puzzle game app.

Word of the day - learn a word a day from many different dictionaries! Every day you’ll be given a word, that you have to understand and memorize and try to use in a real-life situation.0 views
Работно време:

Понеделник - четвъртък: 9:00-18:30

Петък: 9:00-17:00

Събота - Неделя: почивен ден

  • Tower English School
  • Instagram

© 2019 by Tower English School, Sofia

Политика за поверителност