Search
  • Tower English School

Обяснено: нещата, с които ни объркват британците.

Уилям Индж - английски автор, добре обобщава "За да се разбереш с един англичанин, трябва да си сигурен в едно - няма да се стигне до логично решение." Вземайки думите му предвид, нека разгледаме някои от особеностите на британците и да се опитаме да си ги обясним!

1. Националния флаг – 3 знамена в 1. Английското знаме подслонява в себе си Английския кръст на Свети

Георги, Шотландския кръст на Свети

Андрю и Ирландския кръст на Свети Патрик. Въпреки че е част от Великобритания, известният червен дракон на Уелс не присъства във флага. Sorry, Wales!
2. The stiff upper lip – стереотипен израз, с който англичаните са често оприличавани. Не го превеждаме буквално и нямаме предвид физическите им черти. Това е идиом, с който описваме присъщите им качества на сдържаност и резервираност.

3. Традициите и обичаите са неизменна част от историята и културата на Великобритания. Но дори и днес те са част от ежедневието на хората, особено в Ирландия, където можем да намерим най-необичайните от тях. Една обикновена сватба например, би изглеждала изцяло различна от това, с което сме свикнали, ако двойката реши да се придържа към традициите. Роклята на булката би била синя – цветът на чистотата и нежността, а на високосна година е прието за нормално жената да предложи брак на половинката си!4.Чай с прясно мляко - хората по света често се чудят, защо англичаните добавят мляко в чашата си чай. Едно от обясненията се дължи на факта, че използваният английски порцелан през 17ти и 18ти век не е бил качествен, колкото китайския и много често се е напуквал от горещината на чая, затова те добавяли мляко за да охладят напитката. Други казват, че по времето, когато чаят е бил по- скъп от млякото, хората от ниските класи са добавяли чай към чашата си мляко. Но може би най- практичното обяснение е, че млякото просто омекотява вкуса на силния черен чай.

5. За почти 300 години Френският е бил официален език в Англия - от 1066 до 1362. Затова и днес англичните използват в ежедневието си френски думи останали от този период. Такива думи са: Information; Attention;

Communication; Аction; Connexion;

Télévision; Visible; Comfortable;

Soup; Omelette
7. Въпреки че Великобритания е доста голяма по площ държава, независимо къде в нея се намирате, никога няма да сте на повече от 115 км от морето.
8. През 16 век, кралят е събирал данък от всеки, който е имал брада. През 1535 Крал Хенри 8-ми превръща брадата в символ на статут – колкото по-дълга е тя, толкова по-висок ранг в обществото заема нейният притежател.
9.Llanfairpwllgwyngyll-gogerychwyrndrobwlllllandysiliogogogoch. Това, което виждате не е просто натискане по произволни клавиши на клавиатурата. Това е името на град в Уелс! Всъщност е най-дългото име на град в света. Разбира се, с времето е съкратено просто на - Llanfairpwllgwyngyll.
10. Рижавата коса – колкото и рядък да е гена на рижавата коса (само 2% от световното население), той се среща доста често в Великобритания и особено Шотландия. На какво се дължи това? Някои вярват, че мрачното и дъждовно време е отчасти причината. Трябва ни светла кожа (която често е придружена от рижава коса, лунички и светли очи), за да можем да поемаме възможно най-много витамин Д от слънчевите лъчи, които както знаете не се промъкват често над Великобритания.

22 views
Работно време:

Понеделник - четвъртък: 9:00-18:30

Петък: 9:00-17:00

Събота - Неделя: почивен ден

  • Tower English School
  • Instagram

© 2019 by Tower English School, Sofia

Политика за поверителност